Positieve emoties

Ik was bang voor honden

 

Voor grote, voor kleine, vooral als ze hard blaften, en zeker als ze los liepen. Behalve voor beagles, want onze Brisky was de liefste hond die je je voor kunt stellen.
Nu is bang zijn voor honden niet handig als je naast een mooi natuurgebied woont. Want ik ben natuurlijk niet de enige die daar graag wandelt of een rondje hardloopt. Ik merkte dat ik soms letterlijk een blokje om liep als ik in de verte iemand met een hond zag lopen.

Hondenfluisteraar
Aan de andere kant ben ik grote fan van tv-programma’s waarin huisdieren geobserveerd worden door zo’n hondenfluisteraar. Met de strenge Cesar Millan heb ik niks, maar de Duitse Hundeprofi Martin Rutter is zo lief voor hond en baasjes, dat het een genot is om naar te kijken. Fascinerend om te zien hoe hij uitzoekt waar bepaald gedrag vandaan komt, en hoe hij helpt om dat gedrag om te buigen. Dan worden alle honden leuk.

Oefenen
En ineens realiseerde ik me dat ik mijn interesse voor die tv-honden natuurlijk ook in het wild kon toepassen. Dus oefenen maar. Elke keer als ik een hond tegenkwam, en dat is hier ongeveer elke 500 meter, zei ik tegen mezelf: ‘Wat een leuke hond is dat! Mooie glanzende vacht, grappige oren, lieve ogen. Kijk, wat loopt ie lekker te snuffelen (gelukkig niet aan mij…)’. Ik probeerde me oprecht voor deze hond te interesseren.
En het werkte!
Ik zal nooit een hond spontaan aaien, of er met enthousiasme op af gaan (sorry hondenliefhebbers), en ik schrik nog steeds als ze hard blaffen, maar ik ben niet meer bang en ga ze niet meer uit de weg.

Interesse
Wat wil ik hier nu mee zeggen: interesse en aandacht zijn krachtige positieve emoties. Je zult zelf ook vast wel gemerkt hebben dat interesse voor iets en vooral iemand alles anders maakt. Als je meer over iets of iemand weet, omdat je je erin verdiept hebt, verandert je gevoel. Het is sowieso leuk om iets geleerd te hebben, en als je aandacht aan iemand geeft, oprechte aandacht, schept dat een band. Je maakt verbinding.
En hoe fijn is het als iemand oprechte interesse in jou heeft? Je bloeit er helemaal van op, groeit ervan.Op de cursus babymassage leerden we al: aandacht is het mooiste cadeau dat je iemand geven kunt.

Tot slot
Geloof het of niet: dit stukje schreef ik op een bankje in de zon in dat mooie natuurgebied, de Kollenberg. Ik was net klaar, stond op om een beetje water te drinken en weer verder te gaan, komt er een hond op me af.
Een zwarte, met een glanzende vacht en nieuwsgierige ogen …..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *